Duiklocatie: Strand Westkapelle (89)

Duiklocatie: Strand Westkapelle (89)

Westkapelle (Walcheren)

 • Nummer des Tauchortes: 89

Beschreibung

De duikplek ligt aan het strand bij Westkapelle. Een groot strand dat op warme en zonnige zomerdagen erg druk kan zijn. Voor niet-duikende gezinsleden een ideale plek om op een mooie dag door te brengen.

De duikstek bij Westkapelle is alleen al zeer interessant vanwege de gebeurtenissen die zich hier hebben afgespeeld gedurende de Tweede Wereld Oorlog. Opvallend is de bunker die zichtbaar wordt bij laagwater. 

Op enkele meters diepte liggen restanten van een amfibievaartuig, een kanon, diverse tankversperringen en andere voorwerpen. Nog enkele meters dieper ligt de oude dijk in de vorm van veel stenen. Alle voorgenoemde voorwerpen zijn prachtig begroeid met verschillende soorten anemonen en  anjelieren. Daartussen zitten veel (Noordzee)krabben en kreeften en zwemt er veel vis. Het is geen uitzondering om gedurende bepaalde perioden hier snotolven en sepia's te zien. 

Duikroute 1. Voor deze duikroute parkeer je je auto in de nabijheid van de Achterweg/Kloosterstraat. Vanaf hier loopt een lang pad over de dijk (langs een speeltuin) naar het strand. Als je de trap naar het strand afloopt, heb je rechts een strandreddingspost (niet te verwarren met het station van de KNRM) en links een strandpaviljoen. Loop gewoon rechtdoor het strand op en ga ter hoogte van de bunker  te water.

Zwem rechtdoor richting de bunker.Vanaf hier kan je schuin naar links gaan waarbij je de restanten van een amfibievaartuig tegen kan komen en tevens een geschutskoepel (beton). De maximale duikdiepte zal niet verder gaan dan 7 meter, op deze diepte zit je namelijk rond de oude dijk waarbij de stroming flink kan aantrekken. Houd gedurende de gehele duik daarom ook contact met de bodem en pas op voor eventuele scherpe uitsteeksels. Blijf ook uit de buurt van de paalhoofden aangezien het kan voorkomen dat daar fijnmazige netten gebruikt zijn ter voorkoming van het wegspoelen van zand. Beslist niet fijn om hierin met je uitrusting vast te komen zitten. Vanwege de grote loopafstand naar deze duikstek, is het aan te bevelen om geen grote duikfles mee te nemen. Dit is overigens gezien de geringe duikdiepte ook zeker niet nodig.

Duikroute 2. Voor deze duikroute parkeer je je auto aan het eind van de Zuiderhoofdweg bij de radartoren. Je loopt vanaf hier sneller en gemakkelijker naar het strand dan bij duikroute 1. 

Meer informatie over duiken op Walcheren: www.dishoekduikers.nl

Download brochures en richtlijnen

Kontakt

Adresse

Duiklocatie: Strand Westkapelle (89)
 • Adresse
  Achterweg Westkapelle

Environment

Lage

 • Fahrradständer offen
 • Öffentlicher Parkplatz (kostenlos)
 • am Strand/Meer
Camping de Veerhoeve
Westkapelle

Characteristics

Einrichtungen

 • Restaurant
 • Afvalcontainer

Beschreibung

7 m
800 m

Op enkele meters diepte liggen restanten van een amfibievaartuig, een kanon, diverse tankversperringen en andere voorwerpen. Nog enkele meters dieper ligt de oude dijk in de vorm van veel stenen.
Het onderwaterleven dat op en tussen al die overblijfselen is te vinden zou je uitbundig kunnen noemen. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar zijn hier steenbolken en harders te vinden en in de late wintermaanden kun je hier zelfs snotolfen aantreffen. Ook zeekatten kun je in de periode dat deze inktvissen hun eieren afzetten hier tegenkomen. Verder zul je veel soorten krabben kunnen aantreffen zoals de noordzeekrab en de fluwelen zwemkrab en grote zeekreeften die zich verschuilen tussen de stenen van de oude zeedijk en onder het schroot. Alle objecten die je hier vind  zijn bedekt met vele verschillende sessiele soorten zoals anemonen, kokerwormen, schelpdieren en sponzen. Tussen al deze levensvormen leven weer allerlei kleine soorten zoals slakken en garnalen die tussen de uitbundige begroeiing bijna niet opvallen.

Bedingungen

Bij Westkapelle kan je te maken krijgen met een zeer verradelijke stroming die zich zeker niet altijd aan het getijdeboekje houdt. Desondanks is de beste tijd om te water te gaan drie kwartier voor de laagwater kentering. Heb je op dat moment nog weinig zicht, pas dan zeer goed op en breek de duik af als het niet snel beter wordt. De reden hiervoor is dat er in het zand nog diverse tankversperringen en andere metalen voorwerpen liggen. Deze zijn in de loop van de jaren door de sterkte stroming uitgeslepen tot scherpe punten! Met weinig zicht heb je dus kans dat je hier je materiaal mee beschadigd of nog erger, je zelf mee verwond! Houdt dus altijd goed rekening met de stroming en probeer zicht te houden met de bodem. Voel je dat de stroom aantrekt, zet dan op tijd koers richting strand! Duik hier niet dieper dan 7 meter. Door alle oorlogshandelingen die zich hier hebben afgespeeld is er altijd nog een grote kans dat er munitie wordt gevonden. Het is al meerdere keren voorgekomen dat ook duikers onderwater munitie hebben waargenomen. Deze kunnen nog steeds gevaar opleveren, dus blijf hier altijd vanaf en maak eventueel melding bij de politie. Wees er ook op bedacht dat ook andere vreemde voorwerpen uiteindelijk munitie kan blijken te zijn.

Kennzeichen

 • Westerschelde
 • Tauchen
Meer
Uitdagende duikplaats, geschikt voor zeer ervaren duikers

Zugänglichkeit

Nein